Kettingbrief: “Ik weet dat nauwelijks iemand mijn berichten leest …”

Janine Moorees, 21. September 2018

Momenteel duikt op Facebook steeds vaker een vreemd bericht op.

De tekst is in ieder geval amusant, maar wat houdt dit in, waarom posten zoveel gebruikers deze tekst?

„Ik weet dat nauwelijks iemand mijn bericht leest, maar soms, als ik me verveel, trek ik mijn tutu aan, zet een reuzige hoorn op mijn voorhoofd, strooi glitter over me heen, dans door de keuken en stel mezelf voor dat ik een magische eenhoorn ben!”

Wat is het punt?

Doordat de tekst grappig is, wordt hij vaak geliket en krijgt hij reacties. Als iemand liket of reageert, krijgt hij een persoonlijk bericht van de maker met de volgende tekst:

„Tja, jij bent er ook ingetrapt

Een beetje lol moet kunnen ….

En hier zijn de spelregels! Lieve eenhoorncollega, het spijt me, maar je hebt in dit spel verloren, net als ik! Je hebt mijn bericht geliket of er op gereageerd, daarom moet je nu zelf het volgende bericht posten, om het spel door te laten gaan voor Breast Cancer Awareness (of je moet geen gevoel voor humor hebben) ……. Ik weet dat nauwelijks iemand mijn bericht leest, maar soms, als ik me verveel, trek ik mijn tutu aan, zet een reuzige hoorn op mijn voorhoofd, strooi glitter over me heen, dans door de keuken en stel mezelf voor dat ik een magische eenhoorn ben!”

Het is dus een kettingbrief

De kettingbrief moet je bewust maken van “Breast cancer Awareness”, in het Nederlands betekent dat borstkanker bewustzijn. Dit soort kettingbrieven, die je daar bewust van maken, bestaan al sinds jaren in verschillende variaties.

Levert het wat op?

Dit jaar vindt in de USA de „National Breast Cancer Awareness Month“ plaats. In deze maand wordt in de USA meerdere keren op het gevaar van deze ziekte gewezen en worden mensen erover geïnformeerd.
De vraag is nu: Wat heeft dat met deze kettingbrief te maken? Zou iemand zich daadwerkelijk door deze kleine zin “om het spel door te laten gaan voor Breast Cancer Awareness” daarover informeren? Levert deze kettingbrief de gezondheidsorganisaties dan wat op? Of wordt hier alleen maar een begrip uitgekozen om zin te geven aan wat eigenlijk een zinloze kettingbrief is?

We demoniseren hier nu geen onschuldige kettingbrieven, iedereen moet zelf weten wat hij post en of hij zijn eigen vrienden met een kettingspel mee wil laten spelen. De enige vraag is nu: maak je mensen met zo’n spel nu echt gevoeliger voor zo’n belangrijk onderwerp als borstkanker? Vooral: of wordt dat gevoelige onderwerp misschien alleen maar gebruikt om een boel dezelfde berichten over de wereld te verspreiden?

Wie WERKELIJK meer over het onderwerp wil weten, kan ook op de site KWF Kankerbestrijding gaan kijken.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Unabhängige Faktenchecks und Recherchen sind wichtig und richtig. Sie fördern Medienkompetenz und Bildung. 

Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fakenews, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt Deine Unterstützung!

Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

weitere mimikama-Artikel