Momenteel worden er bijna elke minuut ACHTERGRONDFOTO’S van Facebookpagina’s (geen persoonlijke profielen) door internetoplichters getagd. Kun je zelf controleren, als je bij Facebooks zoekfunctie de volgende worden intypt: “Gelieve opnieuw te bevestigen uw account om te voorkomen dat het blokkeren “

-Produktempfehlung: Kaspersky lab-

Dat is die woordcombinatie, die als commentaar van de oplichters verschijnt. Je kunt bij het zoeken meteen zien, hoe vaak deze bijdrages momenteel de ronde maken op Facebook. Oplichters bedrijven hun ellende op Facebook en verzamelen zo de toegangsgegevens van gebruikersaccounts. Hiermee nemen ze naast het persoonlijke profiel ook nog de pagina’s en groepen over, waarvan het slachtoffer beheerdersrechten heeft. Met deze praktijken proberen de oplichters Facebookaccounts te kraken.

Zo gaan de oplichters daarbij te werk:

  1. Ze maken een pagina, die bijvoorbeeld “FBSecurtiy Notice” of zoals in dit actuele geval “Update Your Page” heet
  2. Als profielfoto gebruiken ze de initialen van Facebook (fb). Hierdoor krijgt de genoemde pagina een officieel karakter
  3. Bij de volgende stap doorzoeken ze Facebookprofielen en delen, zoals in dit geval, achtergrondfoto’s. Omdat achtergrondfoto’s altijd “openbaar” zijn, is heel gemakkelijk te doen.
  4. Vanaf het moment, waar de genoemde pagina de achtergrondfoto van desbetreffende beheerder deelt, krijgt deze ook een melding te zien en volgt automatisch de aanwijzing, die er als volgt uitziet:

clip_image001

Het gaat hier zogenaamd om een waarschuwing van Facebook. Het getoonde Facebookprofiel zal zogenaamd gedeactiveerd worden, omdat het tegen de communityrichtlijnen van Facebook ingaat. Maar je krijgt de mogelijkheid het account te verifiëren en te bevestigen. Daarvoor hoef je “alleen maar” de link aan te klikken.

Klik je nu op deze link, dan komt de gebruiker op de volgende website, die zich buiten Facebook bevindt, terecht:

clip_image003

De site die je ziet, ziet eruit alsof het om een inlogsite van Facebook zou gaan. Deze inlogsite is echter gemanipuleerd, want het gaat hier niet om een ECHTE INLOGSITE van Facebook! Zou je hier nu je gegevens, dus je e-mailadres en je Facebookwachtwoord intypen, dan worden die gegevens meteen naar de oplichters verstuurd.

Betreffend account zou in dit geval gekraakt zijn en de oplichters hebben naast het persoonlijke profiel ook nog toegang tot alle pagina’s en groepen, waarbij de gebruiker de beheerdersrechten heeft en zouden die direct kunnen OVERNEMEN!

Vertaling: Petra, mimikama.nl

-Mimikama unterstützen-