-Mimikama unterstützen -

Gemeinsam gegen Fakes, Fake-News und anderen Unwahrheiten im Internet. Bitte hilf mit!

Meerdere Facebookgebruikers hebben ons via ons meldformulier in de laatste uren steeds weer diverse aanwijzingen gestuurd, dat hun account geblokkeerd zou worden, als ze niet binnen 24 uur hun Facebookaccount opnieuw bevestigen.

-Produktempfehlung: Kaspersky lab-

De reden daarvoor zou zijn, dat betreffende gebruiker dubieuze en pornografische inhoud gepost zou hebben. Hier een recente aanvraag over het genoemde geval:

Ik heb vandaag van Facebook in mijn “Globe meldingen” een melding gekregen, dat ik blijkbaar met mijn account pornografische dingen gepost zou hebben?! Toen stuurde men mijn achtergrondfoto mee, waarop alleen het strand van Langeoog te zien is! Men heeft me erop gewezen, dat ik mijn accountgegevens onder de volgende link in zou moeten geven, om zeker te zijn, dat ik ook de houder van dit Facebookaccount zou zijn … – Zou ik dit niet doen, dan zou mijn account binnen 12 – 24 uur geblokkeerd worden, zodat ik het niet meer gebruiken kan! Ik begrijp er niets van, want ik heb niets fout gedaan en ook mijn vrienden zeggen dat er niets verkeerd onder mijn naam gepost werd!
Kunt u me vertellen, of deze link echt van Facebook is?
Heel erg bedankt.

Het om de volgende informatie, die zogenaamd van Facebook afkomstig is:

clip_image002

AANWIJZING: Deze melding is NIET afkomstig van Facebook, maar van internetoplichters, die zich meestal voordoen als “Facebook Security”. Zij taggen dan betreffend slachtoffer, bijvoorbeeld in een image, zoals in dit geval in de achtergrondfoto van de persoon die ons daarover geïnformeerd heeft. Door deze “tag” krijgt de gebruiker een melding en de meeste gebruikers volgen deze aanwijzing dan ook op.

Wat zit er achter deze link?

Achter deze link zit daadwerkelijk een vervalst inlog, die zich voordoet als Facebook-login verstopt. Ze moet je volgens deze site binnen 24 uur hier inloggen, zodat het eigen account op Facebook niet gesloten wordt. Bij deze bewering gaat het natuurlijk om een leugen, om druk op de bezoeker uit te oefenen.

Deze vermeende login, heeft nog een staartje. Want men vraagt ook nog naar de “geheime vraag”, wat misschien plausibel nog lijkt, daarop volgt echter de vraag om het noemen van creditcardgegevens. Hier merk je pas op dat het niet klopt, maar dat is meestal al te laat, omdat je de toegangsgegevens al hebt prijsgegeven.

Wat er dan gebeurt? Vaak raak je je eigen Facebookaccount kwijt aan de oplichters, die de naam van het account weer veranderen. De nieuwe naam luidt dan: Facebook Security. En met dit account wordt dan dezelfde oplichterstruc in de nieuwe vriendenkring van vooraf aan opnieuw gestart.

Vertaling: Petra, mimikama.nl